Filosofi


Jag har insett en viktig sak under min utbildning, och det är hur lite vi kan om våra djur och deras signaler. Vi sätter alldeles för mycket mänskliga känslor hos hundar och agerar därefter. I och med att vi gör detta förstärker vi oftast fel känslor hos hunden vilket i sin tur leder till problembeteenden. Detta gör vi inte för att vara elak mot hunden utan handlar bara om okunskap från våran sida. En hund vill alltid ha balans i sitt liv och runtomkring den. Därför blir det lätt att den tar över ledarrollen i hemmet, för den tycker helt enkelt inte att vi gör ett bra jobb. Obalans i hundens ögon kan t ex vara ilska, sorg, överexalterad, för mycket (enbart) kärlek, osäkerhet, skam mm. Nu menar jag inte att man aldrig någonsin får känna så här, utan det är mer att man själv ska vara lugn och kontrollerad när man hanterar sin hund.


Belöningar

Under min träning och mina kurser jobbar vi mycket med belöningar av olika slag. Hundar är egoister och allt den gör är för egen vinning.

Stjäla mat - hunden vinner.

Dra i kopplet till en god lukt - hunden vinner.

Får godis för rätt beteende - vinst!

Det finns dessutom många olika sätt att variera sin belöningstaktik på så att det inte enbart är samma hela tiden. Det kan göra att hunden lätt intresserar sig för annat istället. Man kan t ex variera godis med lek eller bara klapp och beröm, eller varför inte överraska hunden med att dra iväg på en busstund mitt i träningsmomentet!


En hund ska vara en hund!

Alla hundar är olika individer och kräver olika saker för att hamna i balans. Därför fungerar inte fraser som: ”mina förra hundar hade minsann inte problem”. Sluta jämför med andra och koncentrera dig på den hund du har nu så kommer allt bli lättare.

Och det viktigaste: Låt din hund få vara hund! Ge den inte rollen som ett av barnen eller någon att visa upp som prydnad. Se alltid till hundens behov i första hand, den har mer behov av motion och sysselsättning än enbart kärlek och mat. Däremot efter hunden fått detta är det inget som hindrar en från att ge (och få) hur mycket kärlek som helst.

 

Ledarskap

Ledarskap för mig är något positivt. Hunden ska tycka att jag är bäst och roligast att följa, och vill göra det frivilligt. En hund behöver regler och rutiner för att må bra, annars tar den över den ledarrollen. Dags att inse: någon måste leda flocken. Även i den mänskliga flocken är det någon som leder och sätter gränser.

Den viktigaste kunskapen en ledare måste ha är förmågan att kunna läsa av hundens signaler. Det finns många bra böcker som tar upp dessa om man är osäker på vilka dessa kan vara, och under fliken ”Hundens lugnande signaler” tar jag upp några vanliga. Kan man dessa är det lättare för oss att agera utifrån detta.

En ledare ska även vara inspirerande, rolig och påhittig och framförallt konsekvent. För att vara schysst mot hunden gäller det även att alltid följa samma regler - den vet ju inte om du helt plötsligt tycker annat och kan inte förstå varför den får bannor.

 

Energi

Jag pratar alltid om energier med mina kunder. I djurlivet kommuniceras det med energier och kroppsspråk. Även vi sänder ut energier. Varje tanke är en energi, därför vill jag inte att mina kunder ska tänka ordet ”inte” under träning med hund. Våra hjärnor är så konstruerade att den hellre tar upp negationer i en mening än att koncentrera sig på målet: att lyckas! Genom att lära sig att kontrollera sina tankar till det positiva svarar hundarna bättre på vår träning och även till vardags. Hunden tycker att det är trevligt att vara kring oss.

 

Inspiration

Det finns många bra hundtränare här i världen och jag vill gärna träffa dem alla och plocka det bästa från dem för att själv bli bättre. Ser jag något som jag tycker är bra anpassar jag det efter min förmåga och lär sedan vidare till nästa person.


Jag själv använder mig mycket av klicker då det ger en snabbare och mer hållbart resultat, och dessutom belönar jag rätt beteende vid rätt tidpunkt. Men det går naturligtvis bra att träna utan om det blir för mycket för kunden att tänka på.


Har hunden ett problem den haft en lång tid tar det lång tid innan den blir bättre, allt hänger på hur engagerad ägaren är i sin träning. Ibland måste även ägaren jobba med sig själv ett tag för att ändra sitt synsätt och detta är inte alltid det lättaste.


Viktigt att veta: en hund gör aldrig fel - den följer bara sin instinkt. Lär hellre in och förstärk vad som är rätt i dina ögon istället för att bestraffa hunden när den gör fel.